Pyjamaser till lilllherrn och en liten beskrivning på hur jag syr

 Sommaren slut, nätterna kallare och vips var det bara att inse att lillherrns pyjamaser i stl 80 faktiskt var hög tid att plocka åt sidan. Han har vuxit lite över sommaren och är ca 84-85 cm lång nu. Vilket gör att det är ganska lagom att gå över på pyjamaserna i storlek 86-92 som väntade på honom. De tre nedan klipptes till när jag rensade lite tyger. Jag kan säga att de två understa är mina absoluta favoriter. Han är så fin i dem och tygerna är helt underbara. Även dessa projekt har legat till sig ett tag, men nu så är det fixat. I vanlig ordning ligger jag ju lite efter med bloggandet. Det är svårt att hinna sy och blogga helt rykande färska plagg med fyra kids och en man som kräver lite omsorg också ;-).
 
Inga konstigheter alls när det gäller att sy. Jag använder mig ju utav tre maskiner: en overlock för att sy ihop plagget, en coverlock för att göra kantstickningar och detaljerna i raglanskärningarna och en vanlig maskin för att sy ner/förstärka sömmar. Kan tyckas mycket, men det är väl värt det, jag lovar! Och jag skulle inte vilja vara utan någon utav maskinerna. Här nedan följer en beskrivning på hur just jag gör:
 
1. Jag börjar alltid med att sy ihop tre utav "ärmsömmarna" så att fram-ärm-bak-och ärmstycke sitter ihop med varandra. Den fjärde och sista ärmskärningen kommer sedan kantas som på bild. Jag syr även dit en liten "stjärtlapp" i grenen på bakstycket för extra plats för en liten blöjbak.
2. Sedan byter jag från overlocken till coverlocken där jag gör dekorsömmarna med avig trippelsöm över tre utav ärmskärningarna.
3. Sedan är det dags att sätta på bandkantaren på coverlocken och sy hela halsringningen och även grenen på fram-resp bakstycke. Halsringningen med sina skarpa svängar på några ställen kan vara lite trixig. Knepet brukar vara att använda en pincett för att hålla emot så tyget inte glider iväg.
4. Nu kommer vanliga maskinen till nytta. Eftersom det blir lite tjockt och otympligt att sy igenom inte mindre än 8 lager tyg (3 muddlager+1 jersey x2) med overlocken så fäster jag först ihop allt med en sicksack på vanliga maskinen precis där det skall overlockas sedan, d v s i ärmhålet och vid vardera benslut.
5. Nu är det bara att sy ihop de bägge sidsömmarna på pyjamasen på overlocken och sedan att sy ihop muddarna och på med dem i ärm-och benslut.
6. Till sist är det knappdax och sedan är pyjamasen färdig! Tada!
 
Tyg: coolt biltyg från M&N Design, mudd från Stoff & Stil. Storlek 86/92, eget mönster med inspiration från Ottobre.
 
Tyg: fantastiska vågade ränder från JNYdesign och mudd från Stoff & Stil. Ett riktigt färgsprakande tyg som jag inte tror finns kvar längre. Gillar massor. Mönster och så som ovan.
 
Tyg: Apor & elefanter från Znok design, mudd från Stoff & Stil. Också detta ett toppenmysigt tyg som jag tycker väldigt mkt om. Mönster som ovan.
 
Linnéa:

Så fina pyjamasar! Han kommer sova gott :)

Svar: Tack! Kapp han sover gott i dem. Tur det för täcket stannar aldrig kvar.
Älsklingsfrö®

Cecilia:

Så fint så! Kan inte vara många som har en sån härlig uppsättningar pyjamasar!

Svar: Tack! Det blir bara svårt att välja vilka godbitar som ska sparas sedan när de är urvuxna ;-).
Älsklingsfrö®

Susanne:

Hej, kan man beställa pyjamas av dig likt den översta? Pris isåfall? Tackar på förhand, MVH Susanne

Kommentera inlägget här: