Spooky Hallows Eve & en liten beskrivning på "fladdermuströja"

Halloween närmar sig, något som jag inte brukar vara det minsta intresserad utav i vanliga fall. Men för lite sedan så dök det här tyget upp hos Delatezz och det är ju så busigt, ruskigt, sött så jag kunde inte låta bli att spinna igång på ett litet Halloweentema trots allt. Tyget har dessutom helt fantastisk kvalitet och jag hoppas det ska hålla sig fint länge, länge. Nåväl, igår kväll pratade jag med barnen om min idé att sätta dit lite fladdermusvingar på en tröja och så idag när en tjej undrade hur man skulle gå tillväga på bästa sätt kunde jag inte låta bli att sätta igång och sy för att prova. Och jag är riktigt nöjd med slutresultatet, precis som näst yngsta sonen är till synes ;-).
 
Så här nedan kommer en liten beskrivning på hur man kan gå tillväga för att få sig en fladdermuströja (eller om kanske en vampyr). Tillklippningen ordar jag inte så mkt om, men nedan kan ni se delarna till tröjan. Vingarna är fixade på fri hand och jag valde att klippa till dem i dubbelt tyg för lite extra stadga.
 
Tyg: svart jersey från Jofotex, "Spöknatt" från Delatezz. Mudd från Stoff & Stil.
 
Har du aldrig sytt en tröja tidigare? Då kan man göra så här:
1. Sy ihop ena axelsömmen och sy dit ärmen på den sidan.
2. Kanta ärmslut och halsringning (kan göras med Coverlock eller vanliga maskinen, med eller utan tvillingnål).
3. Fålla tröjans nederkant med så bred fåll du önskar.
4. Sy ihop den andra axelsömmen och sy dit ärm nummer två.
Då skall tröjan se ut enligt nedan:
 
Har du följt steg 1-4 ovan ska resultatet se ut som på bild. Fladdermusvingarna är alltså inte fastsydda ännu.
 
Nu följer alltså stegen för att få dit fladdermusvingarna. Jag fick faktiskt klura lite på bästa lösning, men sydde inget innan jag kommit på det så jag behövde inte ta fram sprätten. 5a. Vingarna nålas dit mellan fram-och bakstycket upp till ärmhålan, inte längre. När jag sedan sydde började jag ca 0.5-1 cm nedanför ärmhålan och lät även vingens ovankant sticka upp lite ovanför ärmhålan och sydde alltså från ärmhålan och ut mot tröjans nederkant.
 
Här är vingarna invikt på det ena stycket utav tröjan. Ärmarna ligger ihopknölade och det andra tröjstycket ska vikas ner över vingarna.
 
5b. Sedan är det dags att sy fast vingen i ärmen. Då får man helt enkelt dra ut vingen genom ärmhålet. Då blir det jätteknöligt och dant och det är lite småmeckigt att få till ärmhålan snyggt. Men, med noggrannhet går det att få till. Lite tyg kommer sticka ut i ärmhålan och syr man med overlock kapas överflödet av med kniven, annars får man ta till saxen.Nåla eller inte är valfritt, är man inte helt van vid flera lager tyg kan det dock vara en god idé. Tröjan skall alltså vara in-och ut med vingen mellan. Även denna gång syr man från ärmhålan och ut till ärmslutet.
 
Ena vingen på plats.
 
Sedan är det bara att upprepa procduren på andra sidan. Jag gillar att få till slutfinishen lite extra, så jag syr en liten stickning bakåt på tröjan vid kantbanden i halsen och ärmsluten för att hålla sömsmånen på plats och göra så att sömmen inte skaver. Gör likadant i tröjans nederkant "bakom" vingarna.
 
Nedan ses slutresultatet både på galge och på mottagaren. Tröjan syddes i stl 128 till våran stora lillkille som är 6½ år. Eget mönster.
 
 
Han ser inte så nöjd ut, men är glad och har skuttat omkring i tröjan och "flyger" för fullt. Givetvis ville lillebrorsan vara med på bild när kameran kom fram ;-). Jag ska sy i alla fall en till tröja till näst äldsta sonen också. Sedan får vi se.
 
Varför ser du ut så där brorsan?! Du kan faktiskt inte flyga med de där vingarna, så det så!
 
Ho ho ho ho, det här kommer gå helgalet *fniss*.
Kategori: Tips & Tricks Taggar: fladdermus, trikå, tröja, överdel;
Pappa:

Allt6 detta är mycket fint5 bara det inte sammaznknippas med allhelgonahelgen som är gammal tradition i svergie.

Svar: Nej, det ska firas vid rätt tillfälle. Inget trick or treat på fel dag här inte.
Älsklingsfrö®

Hanna M:

Ah vilken cool!!

Kommentera inlägget här: