Festblåsa för bloggmingel

Helgen som passerat har jag tillbringat på Vildmarkshotellet. Redan i förväg hade jag bestämt mig för att sy mig en ny klänning till festligheterna. Men som med det mesta i övrigt så ställer jag ju sällan mig själv högst upp på prioriteringslistan. Så på fredagkvällen satt jag och svettades över klänningen. Jag var ju givetvis inte så smart att jag valde den enkla vägen med ett befintligt mönster jag visste funkade. Nej, ett nytt mönster åkte fram och jag hade en ungefärlig bild i huvudet av hur jag ville att klänningen skulle se ut. Nu blev det till sist ganska långt därifrån ändå, men jag är i alla fall nöjd för de som har sett mig bära klänningen hitintills säger att den är smickrande för figuren. Jag får väl lov att försöka bjuda på en livebild inom det närmaste.
 
Något jag däremot hade full koll på var vad det var som inspirerade mig och vilka tyger jag ville använda i kombination. Jag har kikat på en klänning av märket Desigual, men det finns ingen som helst likhet med den. Förutom då att jag kombinerat flera olika viscosejerseytyger för att få lite liv i klänningen. Jag skulle nog vilja påstå att färgerna nedan representerar mig som person ganska väl. Jag dras ofta åt lila, bruna, orange kombinationer och hoppas väl att det är för att det är färger som jag passar i. Skulle vilja göra en riktig färganalys någon gång just av den anledningen faktiskt.
 
Tygerna är från Tygpyssling (tror det är Hilco båda, det är stuvar i alla fall) samt det mörkaste blom-och paisleymönstrade från Jofotex. Mönstrets mått stämde för ovanlighetens skull exakt och de tyckte jag skulle gå på stl 40/42 aller M. Mönstret heter förresten Dana och är från Mamu Design (köpt genom DaWanda).
 
Som sagt sista-minuten-sömnad, men en ovanligt lyckad sådan. Jag behövde inte ändra om någonting utan upplever att det satt bra rakt av. Möjligen kommer jag till nästa klänning (ja, det lär bli en till) se till att göra det mittersta partiet något kortare och även det nedersta partiet eftersom det här snarare blev en maxiklänning och jag gärna ser att det bli en som slutar i knähöjd. Jag ska också prova att avsluta ärmarna med "mudd" precis som i halsringningen. När jag provade klänningen på så blev jag faktiskt lite orolig först för halsringningen var gigantisk. Det löste jag genom att rynka över axelpartiet och sedan sätta mudd i halsringningen. Det blev riktigt snyggt!
 
Skärningen under bysten hamnade så bra det bara går utan ändringar. Var lite orolig där med eftersom mönstermodellerna som visas har skärningen i princip rakt över bysten vilket jag inte tyckte såg så särskilt snyggt eller bekvämt ut. Det övre bastycket är väl det enda jag möjligen kommer ändra på på de ursprungliga mönsterdelarna. Möjligen behövs det en lätt "regnbågsformad" linje där för att det ska lägga sig så snyggt som möjligt (eller om man hellre vill det - en ledsen mun) och inte fastna på rumpan.
 
 
 
 
Det enda moment som faktiskt strulade för mig var (förutom stjälpredan som skulle vara med vid tillklippning då, men den fick mormor, morfar & farmor ta hand om) dekorsömmarna/aviga trippelsömmen på CoverPron. Det blev några upprepade sömmar och några svorsomar när sömmarna inte ville repa upp sig enkelt och smidigt, men det var värt allt besvär att inte bara ge upp och "fuska" genom att fånga upp de lösa trådarna. Jag tycker jag fick lön för mödan i slutändan och misstänker att den här kreationen faktiskt kommer bli ganska så flitigt använd framöver. Viscosejersey faller snyggt eftersom det blir en speciell tyngd i det även om det är tunnt och så upplever jag att det svalkar ganska bra, så den lär definitivt användas även i sommar.
 
Och bloggminglet ja, det är en helt annan historia ;-). Trevligt, intressant och annorlunda och jag blev så pass taggad så jag kommer börja skriva mera privat igen, dock i en "systerblogg" till denna eftersom jag inte vill att det ska bli för mycket löst "pladder" här. Må gott och trevlig påsk nu och glöm inte bort utlottningen! Än så länge är det riktigt hög vinstchans eftersom det inte är så många deltagare.
 
 

Älsklingsfrö - nu barn/ungdomskläder med lite attityd!

Ja, så skulle jag nog vilja uttrycka det hela. Barnen växer och med dem även kraven. I mitten av förra veckan kom äldsta sonen hem från skolan och pratade om att han ville ha en tröja med ett "sådant där annorlunda snabela". Morsan såg ut som ett ufo i ansiktet ungefär och fattade ingenting. Men jag lyckades faktiskt klura fram att det var ett &-tecken han menade. Tydligen hade en kompis i skolan en t-shirt med något liknande. Sonen hade dessutom specifika krav med hur lång den skulle vara. Det var viktigt att den gick en bit ner på låren. Den fick INTE vara för kort. Det där &-tecknet skulle dessutom vara coolt. Det roliga är ju att han inte ens föreslog att vi skulle köpa en t-shirt utan just att mamma faktiskt kunde fixa.
 
Så det var bara att slå sig ner och gå igenom alla maskinens fonter (eller snarare det medföljande programmets). Jag gjorde en första urgallrig själv. Väldigt många gick bort för att de inte ens hade med ett &-tecken och väldigt många gick bort för att de var för "snirkliga" och inte så särskilt coola. Men några snygga/coola blev det kvar. Och till slut vann det nedan. Mössan är faktiskt prototypen och eftersom den blev bra så var det ju bara att nyttja tygbiten väl. Men jag får nog lov att säga att jag tycker att det guld/silvriga &-tecknet gör sig bäst på den röda bakgrunden. Broderiet blev snyggt = jag nöjd. Tröjan är sonen kanonnöjd med och han tackade så mycket för att jag ville göra den.
 
Tyg: röd jersey från Jofotex, den gröna jerseyn (faktiskt två olika) kommer från Znok design. Broderitråden är guld-och silverfärgad.
 
Men resan till t-shirten var inte helt smärtfri. Som sagt, det är inte bara plaggen som får mer attityd. Även lillherrn i huset har mer attityd vilket ju hör frigörelseprocessen till. Men vad som helst tolereras inte, och herrn var på väg att gå över gränsen ordentligt. Så t-shirt projektet låg riktigt risigt till ett tag. Men skärper man bara till sig lite och ber om förlåtelse, ja då är inte mamman omöjlig alls. Ett tag var mamma helt "dum i huvudet" och kläderna jag gör var bara skit. Och då tyckte jag att det ju liksom inte var ngn idé att sy någon t-shirt om det var så. Fullt naturligt. Jag förklarade att jag faktiskt blev sårad. Visst han behöver inte tycka om mina kläder, men han kan åtminstone vara trevlig. Och nu hade han ju dessutom kommit själv och ÖNSKAT det här.
 
Jag går fortfarande och klurar på om &-tecknet står för pre/tonåringens dryga "och???!!!" eller om det helt enkelt bara är så att den ses som en "cool" symbol. Men det känns som sagt helt klart som kläder med lite attityd. "Kom inte här och bråka med mig inte". Både jag och sonen är dock ganska eniga om att man blir lite smått sugen på kexchoklad (eller chokladkex som han säger) när man ser den röda t-shirten. Associationer får man ju helt klart i alla fall ;-).

Tröjor i massor till återkommande kund

Spontant känner jag att bättre betyg än återkommande kunder är svårt att få. Allra bästa betyg är så klart när barnen själva väljer Älsklingsfrö-plagg i första hand (alltså andras barn än mina). Och roligast är kanske de gånger barnen fått varit med och ha åsikter om hur plaggen skall se ut. Den här gången är det dock mamman i fråga som valt tygkombinationer. Det är kul när man kan föra en dialog ikring hur plaggen skall vara. Från början var det tänkt att samtliga tröjor skulle ha enfärgade ärmar, men jag lyckades "övertala" till lite mer "vågade" kombinationer. Jag förstår helt klart tanken med enfärgat till de lite grillriga tygerna, men randiga, prickiga eller kanske stjärnor på ärmarna tycker i alla fall jag är himla snyggt och behöver inte bli "grillrigare".
 
Slutresultatet nedan är jag väldigt nöjd med, och efter ett bekräftelsemail från kunden gick tröjorna iväg nu under helgen. Så när som helst kanske det dyker upp ett mail om att de också har landat hemma i brevlådan. Och jag hoppas att tröjorna skall bli till belåtenhet, verkligheten säger oftast åtskilligt mer än de bilder som jag skickar över för förhandsvisning. Samtliga tyger från samma leverantör: Liandlo. Jag tror minsann att min kund har hittat en favorit ;-)
 
Ett litet bildkollage. Tröjorna är uppsydda i stl 98, 104 samt 116.
 
Rödluvantyget är väldigt trevligt, men jag har sytt färdigt i det för mina egna barns räkning känner jag. Då är det alltid mysigt att trots allt få sy lite i tyget till någon annan. Röda ärmar och kantband tycker jag verkligen var ett helrätt val här. Det finns ingen annan färg som blir så fin till, i mitt tycke då ;-)
 
Tyg: Rödluvan från Liandlo, röd jersey från Jofotex, storlek 98 i eget mönster.
 
Olssons bonnagård är också ett himla kul tyg och det syns ju att det är samma illustratör till tygerna. Det här är väl inte direkt någon personlig favorit, men det är helt klart ett kul tyg som barn säkert kan känna igen sig i. Ett utav Liandlos alla sångtyger så jag misst'nker att de barn som har sådana här tröjor på sig kan få lite uppmärksamhet vid en och annan sångstund.
 
Tyg: Olssons bonnagård, randig jersey från JNYdesign, brun mudd Stoff & Stil. Storlek 104 i eget mönster.
 
Det här är faktiskt ett tyg som jag tidigare köpt hem för att sy till mina egna barn utav. Men sedan blev det bara liggande och jag kom mig inte för att sy något utav det. Hade helt enkelt ingen lust. Så tyget fick byta ägare. Sedan fick jag köpa hem det på nytt ;-) fast det löste sig också smidigt genom en syvän på nära håll. För den lille byggaren är ju det här ett givet tyg och jag har nog egentligen minst en grabb som skulle gilla tyget. Men det finns så många fina och det går ju inte ha ett plagg i dem alla ;-).
 
Tyg: Bygg & gräv från Liandlo, den randiga jerseyn från samma ställe, svarta kantband från Stoff & Stil. Storlek 116 i eget mönster.
 
Ett tyg för alla små prinsar och prinsessor. Här kan varje liten individ få drömma sig bort i slottsmiljö. Ett detaljerat, men ändå ganska så enkelt tyg. Det ÄR fint, men har inte fallit mig på läppen. Som alltid så klart snyggare när det väl är uppsytt, men det som blev över av tyget skall i alla fall få flytta vidare.
 
Tyg: Prinsar & prinsessor från Liandlo, bredrandig jersey från Hilco/Tygpyssling (fantastisk kvalitet), som mudd har samma tyg använts (eller snarare det nedan). Även här storlek 116 i eget mönster.
 
Det här tyget var från början ett sådant där tyg jag bara MÅSTE ha. Jag tycker att det är jättefint, men precis som med bygg och gräv så är jag inte så säker på att jag kommer komma till skott med att sy till mina egna barn i tyget. Det finns än så länge kvar här hemma, så möjligheten är inte över ännu. Problemet numera är ju inte att det finns för lite tyger, utan snarare att det är svårt att välja ut vilka man verkligen vill sy utav. Dilemma ;-) och typiskt i-landsproblem.
 
Tyg: Haren och sköldpaddan, randig Hilcojersey från Tygpyssling. Eget mönster även här i storlek 116.
 
Sisten ut i gänget och den tröja som lett till mest nervositet. De orange partierna i tyget trodde vi nämligen var röda från början, men det visade sig ju att de är just knallorange. Visst hade det gått att matcha med rött, men helst önskade vi inte ta in fler färger. Och kunden ville inte ha någon utav de kallare färgerna som finns med i tyget. Tillsammans velade vi ganska friskt fram och tillbaka och till slut fick jag fria händer. Jag fick tag på en orange jersey som matchade riktigt bra, dock något mildare färgton. Sedan kom kruxet att välja kantband. Jag ville ha en färg som band samman tröjan lite. Och valde lite mot kundens önskan, att ta upp det gröna. Vilket som tur var föll i god jord. Så en ganska otippad kombination blev det för oss båda, men en bra sådan till slut.
 
Tyg: En kulen natt från Liandlo, orange jersey från Jofotex, grön trikå från JNYdesign. Storlek 116 i eget mönster.
 
Och du, du glömmer väl inte att lämna en kommentar till föregående inlägg. Så klart ska du vara med och tävla om möjligheten att få ett utav tre Älsklingsfröplagg ;-)