Sommarlov!

Ja, det har varit fattigt med inlägg här i bloggen den sista tiden. Tiden har helt enkelt inte räckt till både till att roa barnen, sy OCH blogga. Så barnen och sömnaden har prioriterats. Sytt har jag gjort en hel del, men jag känner att det nu är dags att ta lite sommarlov från bloggen officiellt. Så det här blir mitt sista inlägg på ett par månader, eventuellt att det droppar in några förinställda inlägg vartefter om jag känner att jag får tid att sitta ner vid datorn.
 
Eftersom det nu precis varit midsommar & vi hade sommar i dess härligaste form just igår så tänkte jag bjuda på mina två somriga midsommarklänningar. De lär bli flitigt använda i sommar för de är både bekväma och snygga! Och mönstret har jag totat ihop på egen hand och är stolt över. Det har vid det här laget även förbättrats ett antal gånger. Den första klänningen nedan är ett ihopkok av ett Onion mönster (tror 2041) samt Ottobre creative damtoppar. Faktum är att mönstret tog jag fram för att sy till en gravid vän/tillika granne. Men jag föll själv för modellen och har nu sytt mig ett antal klänningar utifrån samma grund, men med olika detaljer och tyg. Jag kan säga att jag utgått från ovanstående två mönster. Ottobre för att få till överdelen och Onion för underdelen. Men vid det här laget är faktiskt inte en enda linje från de ursprungliga mönstren kvar. Modellen är snabbsydd, men ändå med lite extra detaljer och den här sydde jag i torsdags kväll, dagen innan midsommarafton alltså. Jag är lite bystigare än min provdocka, så avskärningen under bysten hamnar betydligt högre upp på mig än på henne.
 
Tyg: viscosejersey i fotoprintad variant från Stoff & Stil. Jag är inte så rosa av mig egentligen, men det här tyget gillar jag. Klänningen ganska enkel men, med detaljer som ger en liten extra touch. Enligt mönstrena jag utgått ifrån är detta en storlek 40/M ca. Och funkar på mig som känner mig långt större än så just nu.
 
Men så på midommaraftonens morgon vaknade jag med ett tyg i huvudet ;-). Jag kom på att jag ju hade Stoff & Stils fotoprintade bomull/lycra hemma också. Och DET var ju ett givet tyg till en midsommarklänning i mitt tycke (tanken var ju en sommarkreation). Så eftersom tid fanns så fick ett par timmar läggas på lite tid i systugan igen. Kunde liksom inte låta bli! Och givetvis kunde jag inte låta bli att förändra lite när jag ändå var igång. Det är ganska intressant vad kvaliteten i tyget är avgörande för slutresultatet. Viscosejerseyn är tunnare, men har trots detta mycket mera tyngd i sig. Bomull/lycran är lite stadigare och mer lättsydd och mera "formfast". Så viscosejerseyn "faller" mera neråt, vilket gör att den här avskärningen under bysten som var anpassad till viscosejerseyn genast kröp lite högre upp för bomull/lycra tyget. Så avskärningen hamnade inte riktigt där jag tänkt mig, men nära nog ändå, så det är ett helt ok resultat. På dockan nedan sitter avskärningen fortfarande ganska långt ner, medan den på mig hamnar någon centimeter för högt upp på nederkanten av bysten i mitt tycke.
 
Överdelen utgår den här gången från mitt linnemönster med brottarrygg, nederdelen är som ovan. Skillnaden i övrigt är att jag gjort den "ledsna munnen" på överdelens bakstycke lite tydligare (men det kan ses även på klänningen ovan). Jag har en ganska duktig svank och det här är ett suveränt sätt att "trolla bort" överskottstyg som annars liksom fastnar på baken ;-). Även framstycket fick sig ganska rejält justerade linjer (alltså, jag har ju inte gått kurs i mönsterkontruktion, skulle väldigt gärna vilja, utan det här är bara trial and error) och tittar man på mönsterdelen är formen nedtill ganska lik en bh faktiskt. Så jag framhäver verkligen bysten. Och det är ett val jag gjort eftersom jag ser den som en utav mina största tillgångar ;-) medan magen gärna för döljas med lite rynk som nedan.
 
Tyg: blomprint i bomull/lycra från Stoff & Stil. Ett tyg man blir glad av och som verkligen andas sommar. Storlek även här ca 40/42 eller M.

Och här väljer jag att bjuda även på en livebild. För att ge just den här klänningen en liten extra, feminin touch, så blev det en volangkant nedtill som avslutades med en overlockad rullfåll. Rullfåll har jag förövrigt använt mig flitigt utav det senaste. Det tar lite tid att sy, men min overlockmaskin, Babylock Imagine II, syr sömmen som en dröm så det är verkligen en fröjd att göra den. För övrigt så gillar jag som sagt förpackningen nedan, innehållet har jag lite andra önskemål om så jag får baske mig lova mig själv att känna mig bekvämare framför kameran när jag återkommer lagom ikring skolstart.
 
 
Och med detta önskar jag er alla en grymt härlig sommar! Och hoppas att ni är ute mycket och kanske försöker ägna de mulna dagarna till syglädje. Jag ska försöka göra så, men är långt ifrån någon soldyrkare, så jag lovar inget ;-) Men hit återkommer jag, det lovar jag!
Smilla:

Så underbart fina klänningar!!! Vad kul att du fått till ett mönster som passar dig bra, det är inte det lättate... Hoppas ni får en härlig sommar!

Svar: Tack Smilla! Önskar dig detsamma!
Älsklingsfrö®

Kommentera inlägget här: