Tyger!

Alltså, jag har ju sytt ganska mycket till mig själv på sista tiden. Och då mycket i viscosejersey med inslag av lycra/elastan/spandex. Ger ett schysst fall och ofta finns det väldigt mycket snyggt. Men så klart inget som föll mig i smaken på de "vanliga" ställena nu när tygförrådet till mig själv faktiskt börjar sina...lite i alla fall. Så jag sökte runt och idag kom den första leveransen från danska STOF 2000. Jag bara måste visa upp tygerna som jag hoppas skall vara av god kvalitet också. Under kommande vecka hoppas jag få hem en leverans utav två tyger till som jag föll handlöst för. Men de är shoppade genom ebay.
 
 
Det översta tyget är en tunnare velour med grå bas. Har ingen plan för det men kunde inte låta bli att shoppa det. Övriga tyger är alltså samtliga viscosejersey med inslag av lycra/liknande. De två nedersta bilderna blev lite dassiga. Det i lila toner är mera lika och det med blått/jeansmönster är blåare. Jag kommer återkomma med ett inlägg gällande tyger i samband med beställning, då jag tänker ändra mitt koncept lite. Till fördel för kunden som får det ännu friare vad gäller tygval (har man svårt att bestämma sig kan det i och för sig vara till nackdel).
 
Kategori:

Två somriga beställningar

Och så kryper hon genast till korset och får inse att det där med bloggandet är svårt att hålla sig ifrån trots allt. Jag inser att jag har sytt himla mycket under den senaste månaden, så jag kör ett inlägg i veckan i alla fall. Lite så där lagom, regelbundet och bra. I maj fick jag några beställningar på ett par härligt somriga plagg. Den första beställningen var på en t-shirt med lite längre ärmar och gärna en lite annorlunda knäppningslösning. För mig är den här knäppningsvarianten inte ny och beställaren kikade runt just i bloggen och hittade vad hon ville ha.  Så när tyget var hembeställt var det bara att hugga i och jobba lite vid maskinerna. Jag tycker t-shirten blev jättefin, men är inte alls sugen på att sy i tyget till min lillkille så kvarvarande tygbit kommer få flytta vidare. Och min kund blev så nöjd med modellen att hon ville beställa en till i ett annat tyg, som jag i detta nu sitter och väntar på att det ska landa i brevlådan.
 
Tyg: Glassbilar från JNYdesign, gul mudd till kantband från Stoff & Stil (dock har jag själv färgat den för en mer solgul nyans). Storlek 86 på t-shirten och mönstret är eget.
 
Nästa beställning kommer från några goda vänner till oss. Deras yngsta är bara två månader äldre än våran lillbus och hon behövde sig några riktigt somriga klänningar. Vi kom gemensamt fram till att singoallamodellen var väldigt söt och en klänning levererades tidigare för en liten check ikring hur den skulle funka storleksmässigt då jag fick knåpa fram ett nytt mönster. Den blev lite väl vid i halsringningen så det fick justeras (vilket jag också hade en stark misstanke om när jag lämnade den ifrån mig). Och när väl det var gjort så gick det snabbt att få till klänningen nedan. Och tyget gör ju dessutom att lilltjejen kommer bli söt som socker i sin sommarkreation.
 
Tyg: nyckelpigor och blommor från Kameleont design. Storlek 86 och klänningen är ca knälång. Det finns lite vidd i den så den kommer säkert kunna användas lite längre fram även som tunika med ett par leggings under. 

Sommarlov!

Ja, det har varit fattigt med inlägg här i bloggen den sista tiden. Tiden har helt enkelt inte räckt till både till att roa barnen, sy OCH blogga. Så barnen och sömnaden har prioriterats. Sytt har jag gjort en hel del, men jag känner att det nu är dags att ta lite sommarlov från bloggen officiellt. Så det här blir mitt sista inlägg på ett par månader, eventuellt att det droppar in några förinställda inlägg vartefter om jag känner att jag får tid att sitta ner vid datorn.
 
Eftersom det nu precis varit midsommar & vi hade sommar i dess härligaste form just igår så tänkte jag bjuda på mina två somriga midsommarklänningar. De lär bli flitigt använda i sommar för de är både bekväma och snygga! Och mönstret har jag totat ihop på egen hand och är stolt över. Det har vid det här laget även förbättrats ett antal gånger. Den första klänningen nedan är ett ihopkok av ett Onion mönster (tror 2041) samt Ottobre creative damtoppar. Faktum är att mönstret tog jag fram för att sy till en gravid vän/tillika granne. Men jag föll själv för modellen och har nu sytt mig ett antal klänningar utifrån samma grund, men med olika detaljer och tyg. Jag kan säga att jag utgått från ovanstående två mönster. Ottobre för att få till överdelen och Onion för underdelen. Men vid det här laget är faktiskt inte en enda linje från de ursprungliga mönstren kvar. Modellen är snabbsydd, men ändå med lite extra detaljer och den här sydde jag i torsdags kväll, dagen innan midsommarafton alltså. Jag är lite bystigare än min provdocka, så avskärningen under bysten hamnar betydligt högre upp på mig än på henne.
 
Tyg: viscosejersey i fotoprintad variant från Stoff & Stil. Jag är inte så rosa av mig egentligen, men det här tyget gillar jag. Klänningen ganska enkel men, med detaljer som ger en liten extra touch. Enligt mönstrena jag utgått ifrån är detta en storlek 40/M ca. Och funkar på mig som känner mig långt större än så just nu.
 
Men så på midommaraftonens morgon vaknade jag med ett tyg i huvudet ;-). Jag kom på att jag ju hade Stoff & Stils fotoprintade bomull/lycra hemma också. Och DET var ju ett givet tyg till en midsommarklänning i mitt tycke (tanken var ju en sommarkreation). Så eftersom tid fanns så fick ett par timmar läggas på lite tid i systugan igen. Kunde liksom inte låta bli! Och givetvis kunde jag inte låta bli att förändra lite när jag ändå var igång. Det är ganska intressant vad kvaliteten i tyget är avgörande för slutresultatet. Viscosejerseyn är tunnare, men har trots detta mycket mera tyngd i sig. Bomull/lycran är lite stadigare och mer lättsydd och mera "formfast". Så viscosejerseyn "faller" mera neråt, vilket gör att den här avskärningen under bysten som var anpassad till viscosejerseyn genast kröp lite högre upp för bomull/lycra tyget. Så avskärningen hamnade inte riktigt där jag tänkt mig, men nära nog ändå, så det är ett helt ok resultat. På dockan nedan sitter avskärningen fortfarande ganska långt ner, medan den på mig hamnar någon centimeter för högt upp på nederkanten av bysten i mitt tycke.
 
Överdelen utgår den här gången från mitt linnemönster med brottarrygg, nederdelen är som ovan. Skillnaden i övrigt är att jag gjort den "ledsna munnen" på överdelens bakstycke lite tydligare (men det kan ses även på klänningen ovan). Jag har en ganska duktig svank och det här är ett suveränt sätt att "trolla bort" överskottstyg som annars liksom fastnar på baken ;-). Även framstycket fick sig ganska rejält justerade linjer (alltså, jag har ju inte gått kurs i mönsterkontruktion, skulle väldigt gärna vilja, utan det här är bara trial and error) och tittar man på mönsterdelen är formen nedtill ganska lik en bh faktiskt. Så jag framhäver verkligen bysten. Och det är ett val jag gjort eftersom jag ser den som en utav mina största tillgångar ;-) medan magen gärna för döljas med lite rynk som nedan.
 
Tyg: blomprint i bomull/lycra från Stoff & Stil. Ett tyg man blir glad av och som verkligen andas sommar. Storlek även här ca 40/42 eller M.

Och här väljer jag att bjuda även på en livebild. För att ge just den här klänningen en liten extra, feminin touch, så blev det en volangkant nedtill som avslutades med en overlockad rullfåll. Rullfåll har jag förövrigt använt mig flitigt utav det senaste. Det tar lite tid att sy, men min overlockmaskin, Babylock Imagine II, syr sömmen som en dröm så det är verkligen en fröjd att göra den. För övrigt så gillar jag som sagt förpackningen nedan, innehållet har jag lite andra önskemål om så jag får baske mig lova mig själv att känna mig bekvämare framför kameran när jag återkommer lagom ikring skolstart.
 
 
Och med detta önskar jag er alla en grymt härlig sommar! Och hoppas att ni är ute mycket och kanske försöker ägna de mulna dagarna till syglädje. Jag ska försöka göra så, men är långt ifrån någon soldyrkare, så jag lovar inget ;-) Men hit återkommer jag, det lovar jag!