T-shirts och skjortor till barnen

Äldsta sonen är ju som bekant inte så lätt att sy till längre alla gånger. Han har fyllt 10 år och har numera ganska bestämda åsikter om vad som är coolt och ok att ha på sig. Långt ifrån allt går hem och det är svårt att hitta tyger som passar till de här lite större barnen som vuxit ifrån småbarnsmotiven. Men, det här turkosa tyget med små silvriga stjärnor dög faktiskt. Lite, eller kanske ganska mycket till min förvåning. Detaljer i grönt blev riktigt snyggt till. Och båda färgerna passar min blåögde och rödhåriga vilde bra.
 
Tyg: bomull/lycra från Ixat (utlandsköp) och mudd från Stoff & Stil. Storlek 146 till 10-åringen. Jisses, vad tiden går!
 
Ja och så kommer då ett plagg som ganska länge funnits med på min "att göra-lista". Jag har länge velat sy skjortor i trikå. Trikå av den anledningen att jag avskyr att stryka, men också för att det är väldigt mjukt och skönt. Till och med tyget är faktiskt inhandlat för att just bli skjorta, men egentligen till äldsta sonen. Så för en dryg månad sedan, innan barnens skolavslutning fick jag äntligen ändan ur. Och då snackar vi så klart inte i god tid innan avslutningen, utan typ dagen innan. Framförhållning...INTE! En skjorta i vävt tyg är inte så svår att sy om man bara är riktigt noggrann med att klippa till exakt, stryka/pressa och trimma sömsmåner. Men det gäller som sagt att man är noggrann. En skjorta i trikåtyg stöter på lite andra problem. Alla sömsmåner blir till exempel lite tjockare. Det kan vara svårt att få till de där spikraka, snygga sömmarna och detaljerna. Framför allt om man inte vill att det ska vecka sig/bubbla sig. Vissa delar av skjortorna är sydda på overlock, men vanliga maskinen har jobbat väldigt mycket också.
 
Tyg: från Michas Stoffecke, vill minnas att det är från Stenzo, men osäker där. Storlek 134.
 
Jag har använt mitt vanliga t-shirtmönster som grund. Men då delat på framstycket och lagt till sömsmån för knäpplist. Sedan har jag fått tänka till och letat rätt på en snygg kragmodell som skulle passa. Denna hittade jag och anpassade i/utifrån boken Mönster & konstruktioner för barnkläder av Inger Öberg. Jag delade också av bakstycket så att jag fick ett ok upptill. Allt så att detaljerna skulle bli så lika som möjligt på en vanlig skjorta. En liten bröstficka fick det också bli, men de blev lite smala så de funkar mer som detalj än en nödvändighet. Trots att jag trodde mig ha tänkt till vad gäller skjortan nedan så blev det lite fel med kragen. Och jag hade verkligen inte ett uns kvar utav tyget. Till skjorta nummer två fick jag klippa till vissa delar, som ärmar och ficka på fel ledd utav tyget. Felet jag gjorde var att korta av längden på kragen, vilket jag inte borde ha gjort. Alltså var halsringningen för vid i förhållande till krage. Efter lite klurande fick det bli två veck baktill. Inte enligt plan, men funkar absolut. Kragen är förstärkt med tunn vlies avsedd för strechiga tyger, likaså är knäpplisten framtill och även fickans baksida. 
 
Det bästa utav allt med skjortorna är att jag faktiskt hann! Utan att sitta långt in på natten hann jag färdigt med mitt projekt. Mycket tack vare att skjorta två gick avsevärt fortare att sy, när jag väl visste vilka moment som krävde lite extra. Jag är väldigt nöjd med mönsterpassningen på fickan på den översta skjortan. Den blev så bra att man knappt ser att det finns ngn ficka där ;-) Dock hamnade den fickan lite för högt upp kan jag känna så här i efterhand.
 
Tyg: givetvis som ovan. Storlek på denna 122, till 6-åringen.
 
Ibland är det faktiskt ganska kul att se hur mycket man kan få ut på en tygbit. Jag vill minnas att jag köpte 1,2 meter utav detta tyg. Och det räckte alltså till tre stycken t-shirtar i stl 122, 134 & 148. Den minsta t-shirtens ärmar tror jag dock att jag fick vända på fel ledd och som synes blev det kantband i ärmsluten där också. Det är verkligen inte så att jag syr lika till alla tre "storkillarna" numera. Inte speciellt ofta. Först ratades detta tyg utav 10-åringen, men senare ångrade han sig alltså och tyckte att det var ganska coolt. Och då hade jag redan bestämt att de två mellankillarna skulle få en varsin t-shirt utav tyget. Men som sagt, det räckte!
 
Tyg: en massa mobiltelefoner inhandlat på Jofotex, finns i flera färgställningar och hos många kedjor också. Mudd från Stoff & Stil. Storlek 146, 134 & 122.
 
Kommentera inlägget här: