Beställda klänningar till vuxen

Först fick jag för mig att dessa klänningar var de första beställningarna till vuxen. Men det är inte helt sant för jag har sytt till min mamma, min syster och en nära väninna tidigare. Men det är bara den senare jag tagit betalt utav ;-). Men så i början av sommaren kom grannen över och undrade om jag hade tid, ork och lust att sy lite klänningar passande gravid samt lite babykläder. Och självklart hade jag lust med det! Eftersom graviditetskläderna kändes viktigast att få till då hon snabbt behövde något sommarsvalt så prioriterades dessa. Hon hade önskemål om modell och jag gav förslag. Vi botaniserade ibland mina tyger och jag noterade önskemål och kom med egna idéer. Hon hittade de två översta tygerna i mina gömmor, det tredje kom hon med senare och undrade om jag kunde tänka mig att sy en till klänning utav.
 
Alla tyger jag köper hem, köper jag ju för att jag tycker om dem. Och således är de i huvudsak alltid tilltänkta till egna projekt till mig själv eller till barnen. Tyget nedan såg jag något till mig själv i framför mig. Nu blev det ju inte riktigt så ;-) men det gör ingenting, för jag tror i ärlighetens namn att det gör sig bättre på grannen än på mig ;-). Till mönstret har jag utgått från två olika, befintliga mönster. Överdelen från Ottobre Creative för damtoppar, linnemodellen, och nederdelen från Onion 2041 om jag inte minns galet. På den övre klänningen har jag inte gjort några större förändringar i mönstret. Förutom en ledsen mun på överdelens bakstycke. Men sedan börjar det...
 
Tyg: inhandlat på Jofotex. Hittade en liten bit kvar på en rulle och givetvis blev flera sugna när de såg det. Men jag var FÖRST ;-)
 
...för det GÅR ju inte att låta bli att pilla lite på mönstret. Jag var inte helt nöjd med placeringen på det avdelande "midjebandet". Eller snarare bandet som markerar vart bysten övergår i mage. Det hamnade lite för högt upp och så ville jag ha en lite mer "formad" bystlinje. Dock är den fortfarande ganska beskedlig på klänning nummer två. Tyget för denna är definitivt en klar favorit, och till min glädje räckte det till att få till ett sött linne/topp utav det till mig själv också. Rynket framtill gör verkligen mycket för formen och utseendet på klänningen. Fördelen med dessa klänningar är att de ger gott om vidd för en växande mage, men de funkar även kanon efter graviditeten.
 
 
Tyg: även detta inhandlat på Jofotex. Grymt snyggt och ser ut som ett tyg som har kunnat användas till ett riktigt designerplagg.
 
Tygerna till klänningarna ovan är väl de jag gillar mest, men jag tror nog ändå att modellen på klänningen nedan är den som jag gillar bäst. Tyget räckte väldigt precis till denna klänning och få fick jag inte riktigt till den som jag helst hade velat. Hade velat ha mycket blommigt koncentrerat på ena halvan av klänningen rakt av egentligen. Och den här gången räckte tyget inte till någon avskärning/band under bysten utan det fick bli pang på med kjoldelen. Lite mer formad överdel där under bysten och även en ledsnare mun på ovandelens bakstycke. Dessutom fick klänningen avslutas med en rullfåll för att längden skulle räcka till ordentligt. Något jag gillar är att använda samma tyg att kanta med som plagget är sytt utav i övrigt. Samtliga dessa tyger är i viscosejersey, d v s tungt härligt fall, slinkigt och ibland lite svårhanterligt. Dock inga problem i overlocken. Men just den där kantningsbiten kan ställa till lite problem. Det gäller att hålla koll på matningen och gärna hålla upp den tunga och slinkiga viscoseremsan så att den inte snurrar ihop sig helt i "vispen"
 
Tyg: från okänt. Schysst mönsterpassning blev det på bakstycket i alla fall!
 
Samtliga klänningar är sydda i stl 40/M. Jag känner mig nöjd med resultatet utav klänningarna och grannen blev mycket nöjd med tre stycken svala, mönstrade/färgglada klänningar som funkar som gravid och även efter. Hon tyckte liksom att utbudet ute i butik inte riktigt var något att hurra för. Så det känns extra kul att ha fått till något som förhoppningsvis kommer användas flitigt framöver.
 
Linnéa:

Så fina klänningar! Du syr så mycket fint och det är kul att kika in här och få inspiration.

Vad fina tyger du hittat. Måste ta en sväng till Jofotex. Har bara 40 min dit men inte tagit mig tid än.

Svar: Tack så mycket! Det är kul att få höra att jag inspirerar eftersom det är ett utav huvudsyftena med sidan ;-). Ja, åk till Jofotex! Där finns massor, jag ska själv försöka ta mig dit inom det närmaste.
Älsklingsfrö®

Kommentera inlägget här: