Tävlingsslut 20.23, nu är det bara knappt 8,5 timmar kvar!

Så skynda, skynda anmäla er i tävlingen nedan. Blir det ca 25 individuella deltagare till så utlovas 3 priser. I annat fall blir det 2 stycken. Men fina, det lovar jag *ler*. Klicka antingen på "tävlingen" eller på bilden nedan så kommer du direkt till tävlingsinlägget. Spänningen stiger...När nästan allt går fel...

har man tur om det till slut blir några färdiga plagg. Men jodå, efter några svordomar och en hel del fixande så blev det rätsida på det hela. Och det är så typiskt när det händer och man verkligen inte har något mera kvar utav tyget i fråga. Dagens plan var att få färdigt den tvådelade pyjamasen som är en del utav den senaste beställningen. Jag började raskt med pyjamasbyxorna vilket ju borde vara en enkel match. Men, jag lyckades sy ihop allt felvänt. D v s ovandelen utav byxan syddes som byxben och underdelen som överdel. Låter det snurrigt? Ja, det blev det också och jag upptäckte det först när jag skulle vända byxan rätt och inser att mönstret är upp och ner. Tur i oturen att det var en mönstrad byxa, annars hade jag nog inte upptäckt felet *skratt*. Fram med sprätten och sprätta all overlocksöm, mindre roligt, men gick faktiskt smidigare än jag trodde. Sedan var det bara att sy ihop det hela år rätt håll i stället. Hade lite huvudbry ikring hur lång midjeresåren skulle vara och hoppas verkligen att det blir lagom.

Sedan satte jag igång med tröjan. Och inser ganska snart att jag måste klippt till fel ärm till tröjan. Det stämde inte alls (fast det visade sig att jag hade följt mönstret, så det är mönstret som är galet) så det var bara att skära och klippa bort lite överflöd för att få det rätt. Sedan flöt det på helt ok. Tills det var dags för kantbandet. Trots exakt samma inställningar som igår så blev det inte lika snyggt. Jag fick tyvärr gå efter och fästa lite trådar "för säkerhetens skull". Och så lyckades jag så klart få sprundet på fel sida mot vad jag hade tänkt, men det är verkligen inte hela välden. Redan tidigt i arbetet hade jag tänkt att en mörkorange jersey med lycra skulle få agera både kantband och mudd i ärm- och benslut. Det blev faktiskt över förväntan och kan nog hända att jag gör om proceduren igen. Nu följer några bilder:


Pyjamasset i stl 74. Tyg: Jofotex "Nattåg" orange tåg på brun botten, orange jersey med lycra från Mjuka tyger till kantband & muddavslut, vilket matchar perfekt till tågen. Orange kontrastsömmar lite ljusare.Tyvärr är riktigt välmatchande namnband slut. Har bara några få med gul text kvar samt med blå och grön. Men när som helst nu borde mina nya, snygga, dubbelvikta band landa i brevlådan. De skall sys in i sidsömmarna i stället och kommer göra att ett extramoment försvinner. Allt som kan rationalisera är bra ;-)

Som en pralin!

Idag är jag hemma med yngsta sonen genomförkyld. Då han gärna sitter med mig lite i syrummet så lyckades jag ändå få lite sytid. Så plagg nummer två ifrån beställningen som jag skrev om igår har hunnit färdigställas. Dagens projekt: en bodysuit i stl 74. Även mönstret till denna har jag skapat helt själv. Än så länge finns det bara i storlek 74, jag vill först se om den storleksmässigt stämmer överens med vad som finns "ute i handeln". Det gör mig absolut ingenting om den är lite stor i storlek, hellre det än åt det andra hållet. Något jag har irriterat mig på när jag köpt suits till mina egna barn har varit att de har blivit urvuxna i axel-gren när ärmar & ben fortfarande är ganska så långa. Det har jag försökt avhjälpa med mitt eget mönster. Även denna gång hade jag Meedom & Ottobre som hjälp för att få ett ungefärligt hum gällande mått. Ganska snart kom jag fram till att grenmåttet skulle förlängas med några centimeter och benlängden förkortas med motsvarande längd. Önskemålet var knäppning framtill och helst med tryckknappar. Jag föreslog själv att det kanske vore smidigt med knäppning i grenen också. Mer jobb för mig, men ger absolut ett mer arbetat intryck och så underlättar det så enormt vid blöjbyten att slippa dra av hela overallen och sedan på igen. Nedan följer en hel bildkavalkad och så kommer jag med lite mer info därefter igen. Och jo, jag är löjligt stolt idag också! Det känns så skönt att kunna säga: Jag KAN, så det så!
  

     

     


Puh! Sådär, nu är bildkavalkaden över. Jag är väldigt nöjd på alla plan faktiskt. Det finns några små, små justeringar jag tänker göra till nästa gång och det har med sömnaden att göra. Först när suiten precis var klar tänkte jag att benvidden skulle ökas. Men jag tycker mycket om vinklingen på benen, de allra flesta spädbarn är ju lite hjulbenta ;-), så det får nog vara som det är. Själva sömnaden utav bodysuiten gick smärtfritt, men jag hade ett rent helvete vid Coverpron ett tag. Som tur var i små testbitar och nu har jag justerat in maskinen med bandkantaren så det ska bli 100% rätt nästa gång. Arbetsgången blev lite annorlunda mot vad jag hade tänkt. Delarna var ju redan tillklippta så det var bara till att sy. Nedn följer min arbetsbeskrivning:

1. Först sydde jag ihop framstycken, ärmar och bakstycke i raglanskärningen.
2. Stickade ned raglansömmarna med orange avig trippelsöm på Coverpron.
3. Sedan sydde jag ihop sidsömmarna hela vägen från ärm- till benslut.
4. Mätte, klippte till och sydde ihop en grön "ståkrage" utav muddväv på OL.
5. Nålade dit kragen 2 cm in på halsringningen, vek in "knäppslån" så den hamnade räta mot räta och "omslöt" kragen. Detta gjordes på båda sidor. Måttade ut mitten och nålade dit. Därefter syddes allt ihop på OL. Även storlekslappen sattes på plats i detta moment.
6. Strök fast vliesofix på "knäppslån" på framstyckena. Strök knäppslån aviga mot aviga för att fäst ihop vliesofixen. Ger stadga utan att bli för stelt, inte vlesofixens huvuduppgift, nöjd med effekten.
7. Lade ihop framstyckena så att de möttes en bit in och sydde en zickzacksöm för att fästa ihop.
8. Bandkantning utav ben och gren på Coverpron på både fram och bakstycke.
9. Kom på att jag skulle sy raksöm två centimeter in på vardera "knäppslå" på framstycket, det gick, men hade varit lättare i ett tidigare moment, så det skall jag komma ihåg till en annan gång.
10. Sydde ihop bensluten med innerbenen på fram- och bakstycke omlott med hjälp av zickzack.
11. Klippte till och sydde ihop gröna muddar till ärm- och benslut. Sydde dit dem på bodysuiten.
12. Sydde dit ett namnband bak i nacken.
13. Knappade på plats inte mindre än 10 tryckknappsset. 5 stycken framtill och 5 stycken i grenen.

Till nästa gång tar jag med mig: att sy raksömmen på vardera knäppslå redan direkt efter påstrykningen av vliesofix, att sätta knäppslån ännu mera omlott nere i grenen. Det blev lite diff jäntemot knapparna, men helt ok resultat, dock kan det bli ännu snyggare om jag för dem mer omlott. Att tänka på att det just är grenen fram som är det kritiska momentet vid bandkantningen. Det är 8 lager tyg ( 4 lager muddväv och lika mkt velour) som skall gå genom bandkantaren så lite lätt otympligt. Jag löste det genom att förstärka med tvillingnålssöm. Något moment som också är lite kritiskt och där man måste vara extra försiktig är vid påsömnaden utav benmuddarna. Det blir även där ganska tjockt där med 7 lager tyg. Nu tänkte jag till så pass att jag i alla fall flyttade mudden i sidled så att sömmen hamnade lite mer på bakstycket. Asch, svårt att förklara vad jag menar, men det gjorde i alla fall att det blev mindre "byls". Och vad kan jag säga mer då: jo suiten är betydligt nättare än de suits som finns mönster på i Ottobre och Meedom, men fortfarande med ganska bra vidd. Jag tycker förhållandet axel-gren och benlängd stämmer bättre överens nu med tanke på att en liten blöjbak skall få plats. Som bilderna visar finns också möjligheten att vika ut ärm- och benmuddar. Om man vill ha mer pös eller för att suiten skall kunna hänga med ytterligare lite till!