Lite flera presenter...

till 7-åringen har det blivit. Igår, medans han var i skolan så hann jag få ihop tre plagg till, slå in alla presenter och gömma dem på begäran. Det blev ett mysset i velour, som kanske är "lite mycket", men det är helt enligt sonens önskemål och det är ju han som skall vara nöjd. Lite lätt pyjamasvarning kanske, men setet är samtidigt ganska tufft och det är ju inte säkert att det alltid kommer bäras tillsammans. Sömnaden gick helt och hållet smärtfritt när setet syddes. Ett tag trodde jag att jag lyckades göra grenmåttet för kort (för ovanlighetens skull satte jag inte mudd eller en linning) men det visade sig funka riktigt bra. Sonen brukar oftast dra ner byxorna lite ändå så de liksom hänger på höfterna.

För skojs skull så kollade jag klockan innan jag började med t-shirten. Kan vara lite kul att ha ett litet hum om ungefär hur lång tid det tar att sy en t-shirt. Från trädning av båda maskinerna, till sista söm var sydd tog det ganska precis 40 minuter. Tillklippning av t-shirten ingår ju inte i det, men det ger inte många extraminuter. Sedan vinner man ju tidsmässigt på att sy fler lika plagg, eller i liknande färger så att trådbytena blir minimala. Denna gången fick jag trä om CoverPron en gång för jag valde att fålla och sy stickningar med en färg och sy dit kantbanden med en annan. När jag syr en t-shirt gör jag enligt nedan (med få undantag):

1. Syr ihop ärmar med fram och bakstycke på overlock
2. Stickar ned ärmsömmar på CoverPron med avig trippelsöm
3. Fållar t-shirten nedtill på CoverPron med avig trippelsöm
4. Bandkantar ärmslut (eller fållar enligt ovan) och halsringning, syr med storlekslapp
5. Syr ihop halsringningens avslut på hushållsmaskinen, stickar ned sömmen
6. Syr ihop ärmsluten vid bandkantningen på hushållsmaskinen
7. Syr ihop högersidan av t-shirten på overlocken från ärm till tröjans avslut
8. Syr ihop vänstersidan, omvänt från avslut till ärm, ser till att få med namnbandet


Velourset i stl 122. Tyget inhandlat på Jofotex och är orangeröda Jeepar på aubergin/lila botten. Matchade upp det hela med muddar i jersey från Mjuka Tyger (legat länge i syskåpet, men nu äntligen börjar den ta slut, passade perfekt här). Ljusare orange stickningar (trots att jag använde den mörkaste orange jag har) i raglansömmar, till fållning och till grensömmen på byxorna. Sonen nöjd = jag nöjd!


T-shirt i JNYdesigns turkosa "Farmer"tyg. För att få ett lite "tuffare" intryck använde jag mig utav svart tråd till fållning och nedstickning av raglansömmarna. Bandkantade med "Farmer"tyget, hade kunna tagit svart också, men det hade gett lite väl "tufft" intryck tycker jag.

Nu är storlekslapparna slut i stl 122. Och i några andra storlekar. Så jag hoppas att de storlekslappar jag varit med och sambeställt genom en annan bloggerska snart kommer. Börjar bli i trängande behov utav dem. Visserligen har jag nog bestämt mig för att avstå marknadsförsäljning i slutet på sommaren, men de behövs för personligt bruk. Att inte sätta dit några storlekslappar skulle förvirra både barn och make eftersom de äntligen börjar få kläm på själva vilka siffror det skall vara i kläderna. Jag vill njuta till 100% av sommaren i år och inte ha några "måsten" liggande. Däremot kommer jag självklart ta emot mindre beställningar.

Hipp hipp hurra för våran 7-åring idag!

Ja, idag fyller våran äldsta son 7 år. För 7 år sedan vid den här tiden hade jag inte en aning om att jag skulle ha en liten son liggandes på magen mindre än 6 timmar senare. Vi har minifirat honom nu på morgonen med ett litet morgonpaket och sedan blir det paketletning ikväll på egen begäran från 7-åringen. Han har gjort en egen karta, jag skall gömma paketen idag och sätta ett kryss där de ligger *ler*. Men innan dess skall jag hinna fixa en hel del annat så det gäller att inte bli sittande här och såsa ;-)

Igår färdigställdes några sista-minuten-paket. För någon vecka sedan, drygt, fick sonen plocka ut "lite" tyger som han själv ville ha t-shirts i bl a. T-shirt behovet är stort nu när sommaren kommit med underbart väder. Lite tyger blev väl närmare bestämt 10 olika tyger *skratt* men det är ju kul att han uppskattar det mamma syr fortfarande. Så igår klippte jag till ett helt gäng t-shirts, ett velourset och något par shorts. Och hann dessutom sy ihop fyra stycken utav t-shirtarna. Otroligt nog helt utan problem. Ok, lite smådetaljer finns som jag hade kunnat vara mer nöjd med, men jag iddes inte göra om för de detaljerna. Det är samma mönster och utförande på samtliga t-shirts som sytts hitintills, med ett undantag: tröjan i interlock valde jag att göra lite längre för att minska risken för att den skall bli kort och "bred". Breda lär i och för sig inte mina tröjor bli eftersom jag valt att ha en ganska slimmad modell. Sedan skiljer sig så klart tygerna och detaljerna åt. Nu tar vi bilderna i stället:


Samtliga fyra t-shirts som syddes igår, onsdag.


T-shirt stl 122 i JNYdesigns tyg "Morfars maskiner", bomull/lycra. Använde stjärntyget till kantband för att få t-shirten så ren som möjligt med så få detaljer som möjligt. Tyckte det blev snyggt i all sin enkelhet. T-shirten kommer i paket till sonen ikväll.


T-shirt stl 122 i JNYdesigns stjärntyg, bomull/lycra. Även här har jag använt stjärntyget som kantband, men för att få t-shirten lite annorlunda valde jag marinblå sömmar på CoverPron. Resultatet blev ok, inte helt nöjd dock. Även denna hamnar ibland kvällens paket.


T-shirt i stl 122 i MT:s "Fordonstyg". Valde limegrön tråd och kantband vilket gav en rätt häftig kombo. När t-shirten var klar var min första tanke: morot! Denna t-shirt låg i morgonpaketet och sonen har deklarerat att "den skall jag ha på mig imorgon".


Sist ut i gårdagens sömnad: en t-shirt i stl 122 i MT:s regnbågsinterlock. Mjuk och behaglig, men jag är rädd att den kommer börja noppra sig fort. Hilcos limegröna interlock fick tjänstgöra som kantband då det verkligen var helt i rätt färg till det limegröna i tyget. Och sömmarna är så klart också limegröna. Sommarfräscht! "Sheriffen" från filmen "Cars" fick pryda bröstet efter önskemål från sonen (påstrykbart märke från H&M). T-shirten åkte på till skolan idag och var med andra ord en del utav morgonpaketet.