En ljuv sommarklänning till min älskade syster!

Jodå, jag hann faktiskt med att få min lillasysters klänning färdig innan vi åkte till Danmark och Legoland. Däremot hann jag aldrig blogga den så nu kommer den. Tyvärr är inte bilderna några 10-poängare direkt och nu är ju klänningen hos syster yster så några nya kort blir det inte. Kanske kan få tigga till mig ett par livebilder framöver ;-) för det är verkligen då klänningen kommer till rättvisa. Förra året kom syrran med en klänning till mig som våran mormor har haft i sin ungdom och undrade om jag kunde försöka få bort fläckarna. Tyvärr lyckades inte det och fläckarna var alltför framträdande för att det skulle kännas kul att använda klänningen. Den var ganska enkel i sitt utförande, men med små detaljer som gav det lilla extra. Jag skulle tippa på att mormor hade klänningen någon gång under 50-60-talet (hon är född 1936). Efter lite funderande fram och tillbaka kom vi fram till att eftersom klänningen var obrukbar så var det ok att sprätta upp den och använda den som mönster till en ny klänning. Men vad skulle den nya klänningen vara i för tyg? Jag hittade ett blå/vitrutigt tunnt bomullstyg med lite "satin" känsla i (på Tygvaruhuset) och det tyget visade sig bli aldeles utmärkt för ändamålet. Tyget blir också riktigt snyggt mot en solbrun hy, vilket min syster nu har förmånen att ha. Men processen från idé till förverkligande har tagit lång tid. Förra sommaren var ju ingen vidare sommar för min del och tanken har ju hela tiden varit just sommarklänning. Då syster yster frågade lite försiktigt om jag kunde tänka mig att ta itu med klänningen så kändes det som att det verkligen var dags.

Alltid ute lite i sista minuten dock, men det är så typiskt mig, trots att jag gillar att planera och vara förberedd. Nåväl, framför tv:n några kvällar satt jag och sprättade många sömmar, en del handsytt och en del maskinsytt. Jag kunde sprätta upp enbart halva klänningen och på så vis använda den andra halvan som en "förlaga" eller "översiktsbild" över hur slutresultatet skulle se ut. Lite tankefel och sprättande blev det på vägen, men som helhet förflöt det relativt väl. Trots många moment som jag sällan gör som att sy veck, dragkedja, knapphål. Dragkedjan var nog det som krånglade allra mest, ända till jag kikade in på Bibbis tips och tricks sida och tog mig vidare till en liten tutorial hos Kånkarong. Då löste sig dragkedjeproblemet i ett naffs! Kvällen innan vi skulle resa till Danmark var klänningen färdig, syrran kunde prova den och vi kunde konstatera att den satt som den skulle. För någon tid för ändringar innan resan fanns ju liksom inte. En miss under arbetets gång som i slutändan ledde till en fin detalj var då jag lyckades sy fast en del av kjolen i overlocksömmen och kniven dessutom hann kapa lite tyg. Lite snabbt funderande resulterade i att jag bestämde mig för en applikation i form av en svala. Applikationen blev i samma tyg som övriga klänningen, men jag brydde mig inte om att mönsterpassa och det gav en fin effekt i mitt tycke. Det finns nog hundra saker till som jag skulle kunna skriva om den här klänningen, men jag nöjer mig med detta och visar i stället lite bilder.


Klänningen har många fina detaljer som inte framgår så tydligt utav bilderna. Det är veck och avskärningar och lite annorlunda detaljer som verkligen "gör" klänningen. Knäppning framtill, dold dragkedja i vänstra sidan och en kul detalj i form utav dolda fickor framtill i kjoldelen. På "originalet" var dessa fickor ingenting man kunde stoppa saker i, men jag valde att göra dem större och ganska djupa så kan man stoppa t ex nycklar där i.


Jag har ingen aning om storleken på skapelsen då originalet inte var storleksmärkt, men jag skulle tippa på att det handlar om stl 36/38.

     
Detaljbilder på en utav de dolda fickorna, samt baksidan av klänningen.


Applikationen i form av en flygande svala. Så mycket somrigare kan det väl inte bli?!

Så med andra ord hann jag med det jag "skulle" innan semesterresan. Det blev dock inget till mig själv, men där brukar startsträckan också vara väldigt lång. Jag har flera idéer, jag har tygerna, men just nu har jag inte lusten. Sedan ligger det fem stycken tillklippta t-shirts till äldstingen som jag skulle behöva ta itu med, men även där är det avsaknad av inspiration som ställer till det. Så därför är nästkommande projekt som står på tur en liten beställning jag fått in i dagarna. Det skall bli skoj! Och kanske kan den ge mig den där sista knuffen framåt så högen med t-shirts blir klara...innan sommaren är slut. Fast å andra sidan, det är ju långt kvar, eller hur?

Lite djungel till barnen

Urk, här är det verkligen tropisk hetta. Idag visade termometern i skuggan på 34.7 grader (nyinköpt digitaltermometer/väderstation). Det är snudd på lika varmt inne så det är inte mkt lindring man får. Otroligt nog sjunker tempen nattetid fortfarande ner till runt 12-15 grader. I barnens rum står ett kylaggregat så åtminstone de får lite ordentlig nattsömn. Idag åskade det lite granna för första ggn, men inget regn och åskan mullrade långt bort. Annars har de senaste veckorna bestått av idel värme, sol och som tur är någon gång lite blåst också. Barnen skulle kunna bo i vattnet och älskar att bada. Mamman gillar inte att vare sig klä av sig eller bada eftersom jag inte riktigt trivs med min egen kroppshydda så det tär lite på orken faktiskt. Hade nog önskat så där 20-25 grader. Men nog om det, nu till sömnaden.

Så här sista dagarna inför semestern så har jag ägnat mig åt att få till en djungel t-shirt till minstingen och ett gäng shorts i JNYs strechfrotté. Och man får skylla sig själv när man tar det hela i sista minuten för det är ju så klart då det skall strula och bli en hel del fel. Jag tröstar mig med att det är "tur" att kläderna är just till mina egna barn. Egentligen var det ju ingen komplicerad sömnad, men av ren trötthet så började jag med att sy på ärmarna fel på t-shirten och avslutade med att sätta namnlappen i fel sidsöm. Men jag iddes verkligen inte sprätta och göra om. Dessutom strulade bandkantningen lite på ena ärmen, men det blev hyfsat i slutändan. Vad gäller shortsen flöt det hela på ok, förutom att jag sent igårkväll kom på att jag klippt till benmuddarna för små i omkrets. Så idag fick jag klippa ut nya och har sytt färdigt shortsen. När det var dags för fotografering insåg jag dock ett ganska stort fel: jag hade förväxlat yngsta- och mellansonens shorts med varandra. Så mellankillens midjemudd placerades på minstingens byxor och samma sak med storlekslapparna. Nu vet jag att det kommer bli aldeles för tight i midjan för mellankillen så han får helt enkelt ta de mindre byxorna med rätt midjemudd nu när vi åker iväg. Senare får jag sy ett par i rätt utförande till honom så har minstingen två par. Skall bara märka om med rätt storlek vartefter. Ja, så går det för en trött tös!


Shorts i stl 128, 116 & 104 i strechfrotté från JNYdesign & muddväv från Tygvaruhuset (svart). T-shirten helt i JNYs djungeltyg i strechjersey, även kantbanden. Röda kontrastsömmar.

P.S Kanske, kanske hinner jag färdigt med lillasysters klänning så ni kan få se den imorgon kväll. Har inte så mkt kvar, men vill inte sy på den för trött heller. D.S

Ett litet livstecken från mig!

Och nej, jag har inte övergivit bloggen även om det kan se ut så nu efter ganska lång tid utan bloggande. Jag har bara inte orkat sy något i värmen som varit den senaste tiden och därmed inte haft något att blogga om. Sylusten lyser lite med sin frånvaro och jag försöker i stället att njuta av sommaren på ett sätt som jag inte gjort sedan jag gick i skolan och hade sommarlov. Idag har jag dock gjort ett litet ryck och tagit hand om en hög med do-redo projekt. Sådana som legat som ett lite dåligt samvete under en längre tid. Byxor som fått stora, fula hål på knäna samt en del fula fläckar och tröjor som fått solkiga eller fläckade ärmslut. Nu har de fått nytt liv som shorts och t-shirts i stället vilket ju passar utmärkt för årstiden. Inget jag tänker visa upp för det har inte varit någon kreativ eller speciellt rolig sömnad och ibland bara med enklast möjliga avslut: en overlockad kant. Även jag själv och maken har fått lite favvosar upplagade så nu klarar vi oss ett tag till *ler*.

Framöver kommer vi åka på semester och jag har några planerade projekt till barnen jag vill försöka hinna innan dess, så lite bloggat till kommer det nog bli under veckan. Borde kanske försöka hinna med någon tunika till till mig själv också. Och har lovat syrran hennes klänning som egentligen skulle blivit till redan förra sommaren... Så ja, jag har lite att pyssla med. I övrigt har jag valt att avstå allt vad marknadsförsäljning heter nu under sommaren. Jag vill som sagt ha ledigt och bara njuta.

Efter våran lilla semestertripp kommer jag lägga upp lite bilder på kläder som finns kvar från Galleri Hemsytt och även lite annat som inte har något hem. Troligen kommer jag även att rensa ur tyggarderoben ganska ordentligt och sälja av en hel del tyger och sytillbehör. Det är inte så att jag tänker sluta sy, men jag känner att jag sitter på lite för mycket tyger som inte blir använda och det är bättre någon annan får glädje utav dem. Och så lättar jag mitt dåliga samvete lite. Eftersom jag har ganska få beställningar så kommer jag hädanefter köpa hem tyg enbart utifrån vad jag vill sy till mina egna barn och så till eventuella marknader.