Lite varmt på huvudet...

börjar det bli hög tid för nu. Imorse var det visst bara 2 plusgrader ute och myskillarna har inga lämpliga mössor. Egentligen hade jag inte alls tänkt sy något idag, men så fick jag ett litet ryck så vid 20-tiden landade jag vid maskinerna i alla fall. Enklast möjliga blev det = mössor, något som barnen ju som sagt är i behov utav. Mössorna i sig låg redan tillklippta, sedan i alla fall en vecka tillbaka. Mössorna syddes så att tyget blir dubbelt, med ett litet vändningshål högst upp i toppen. Det olivgröna molntyget gick åt till mössorna. 6 stycken blev det totalt, så för den som är sugen på en molnmössa finns det hela 3 stycken till övers. De passar 3-6 år och även större barn beroende på hattmått och jag tar 100 kr för en mössa. Den enda dekoren på mössorna är den aviga trippla täcksömmen som jag valde att sy med röd tråd. Och så den lilla namnlappen mitt fram på mössan. Snabbt och smidigt och täcksömmen blev riktigt snygg, det var med andra ord en välvilligt inställd CP som jag satt vid ;-) Här kommer lite bilder på resultatet:Ännu mera heminredning...

Ja, de senaste dagarna har jag inte lagt just något krut alls vid symaskinerna. Men jag har klippt till en himla massa tröjor som skall sys under helgen tänkte jag. Det som har hänt den sista tiden är i stället att jag lagt lite krut, tid och inte minst pengar på att inreda vårat vardagsrum. Vardagsrummet och köket är ju de två rum som vi vistas i absolut mest dagtid. Och framför allt jag nu när jag går hemma sjukskriven. Då är det ju trevligt om man trivs... Och nu börjar vardagsrummet på att vara färdigt helt och hållet faktiskt. Tre möblemang till önskar jag få in i rummet; ett matsalsbord med tillhörande stolar, en skänk/buffé samt ett hörnskåp/vitrinskåp. Sedan är rummet komplett. Jag drömmer lite om att få fullända rummet med dessa möblemang när vi har fått lilla bilen såld. Kanske...om mannen går med på det ;-).  Skrev ju i förra inredningsinlägget om att jag skulle måla lite på tegelväggen. Nu är det gjort och det blev mkt fräschare i mina ögon i alla fall. Från en lite grå/grönaktig ton till samma ljusa varmbeiga färg som vi har på väggarna. Det har dock varit väldigt svårt att återge färgen korrekt, men här kommer lite makoverbilder:

     
Bild 1 visar "hålorna/valven" innan målning.
Bild 2 visar desamma under arbetets gång, ungefär halvvägs.
Bild 3 visar det slutgiltiga resultatet.

Sedan har jag ju tagit itu med en massa annat. Som att plocka i filmer och CD-skivor i mediamöbeln. I helgen gjorde vi "storinköp" utav gröna växter så nu finns inte mindre än 10 olika växter i vårat vardagsrum. Det blev mysigt med dem och ger mersmak, jag vill ha flera växter ;-) och inte bara i vardagsrummet, utan i köket också. Idag var mitt uppdrag att gå igenom garderoberna i "sovrummet" på ovanvåningen. De flesta står nu tomma och sakerna som var i dem skall dels upp på väggar (jo en hel del tavlor fanns det där) men även slängas eller in i våra två förråd (som julsaker, påsksaker etc). Mkt har också redan kommit upp på hyllor/väggar eller i lådor.
Så här har vardagsrummet förändrats på väldigt kort tid:


Före dagens rajd!


Efter lite jobbande idag (och även igår). Från vänster till höger har det kommit upp lite bilder på barnens kusiner, lite ljusstakar/ljuslyktor, gröna växter, en massa mera ljuslyktor ovanför öppna spisen. Hyllan i tegelväggen ovanför skänken pryds nu utav gipstavlor i form av Robins handavtryck, Rikards fot-och handavtryck, min makes handavtryck från när han var liten och så två fina röda ljuslyktor. Under hyllan hänger den fina smideshängaren med en massa ljuslyktor i. På golvet har vi placerat en nyinhandlad skänk/buffé i ek. Ytterligare en tung möbel som man inte flyttar på i första taget. På skänken har jag placerat en härlig bricka med riktigt retro motiv, ett schackspel i glas med snapsglas som pjäser, ett par tavlor med Lasse Åberg motiv och ett gäng ljuslyktor. Har fler ljuslyktor påväg hem. Jag gillar ljuslyktor *skratt* och rummet pryds nu av säkert ett 60-tal. De allra på riktigt behörigt avstånd från små barn med pillrig nyfikenhet. I skänken har jag placerat vårat "finband" lexikon, min kurslitteratur från sjuksköterskeutbildningen, en massa fotoalbum och i låderna finns en massa spel. Väl utnyttjad yta!

Därefter panorerar vi vidare till "tv-hörnan". Här kommer då "före"bilden:

Ganska spartanskt och "rent" från saker.

Och så kommer "efter"bilden:

Inga jätteförändringar, men det lilla som är gjort gör att ytan ser mer levande och bebodd ut. På tv-bänken får inte mindre än 6 stycken gröna växter samsas. Mitt mission framöver är att hålla dem alla vid liv. Den enda jag kan namnet på är "Svärmorstungan" som står i sin ensamhet och den bodde ju faktiskt där innan också. Den enda växten som överlevt våra allt annat än gröna fingrar. Ovanpå den vägghängda hyllan har jag placerat ett antal fotografier, blir lite bök när det behöver dammas, men det får det välan vara värt. Fotografierna föreställer den allra närmaste familjen i olika konstellationer. Fotografiet längst till höger är senaste tagna fotot på äldsta sonen, hans allra första riktiga skolfoto.


Vi går vidare till våran lilla "lovecorner". Det har faktiskt blivit några små, små förändringar där också.


En smidesljusstake har fått flytta längst in i hörnet, Och under vårat album med bröllopsbilder hänger det nu två tavlor med budskapet "LOVE" & "HOPE". Det fanns en tredje tavla där jag inhandlade dem, men tyvärr var den slutsåld för tillfället, på den stod det "TRUST". Det vill säga på svenska, TRO, HOPP & KÄRLEK. Fast jag har ju redan hängt de tavlorna som blev inhandlade i fell ordning ;-).

Vrider man på huvudet lite till så ser man detta:

Ja, så himla bra såg man inte, men under smidesljusstaken på väggen hänger numera tre kärleksfulla motiv med disneyfigurer. De gör sig riktigt bra där under. Och så har jag också fått med vårat "minivitrinskåp" som är i exakt samma serie som skänken. I vitrinskåpet har det hamnat lite fotografier och prydnadsföremål. Lite bilder på mig och maken när vi var riktigt små, mina första små lära-gå-skor och så lite "finlitteratur". Några hyllor är ännu tomma, men de lär säkerligen vara fyllda snart ;-) Och nu har vi alltså kikat på 3/4 delar av rummet. Den sista fjärdedelen är inte så mkt att visa för där har inga förändringar skett. Jag har några riktigt fina tyger som skulle vilja bli fina tygtavlor. Måste bara hitta ngt bra att stadga upp dem med. Sedan finns det en plats för dem på den sista väggen. Eller i alla fall en utav dem. Den andra får nog på i köket. Och så finns ju som sagt "drömmen" om den där matsalsgruppen och ett hörnskå med matchande skänk. Men det får bli lite mer drömmande ett tag efter det...

Lite heminredning...

tänkte jag att det också kunde få plats här i min lilla syblogg. Tänkte visa upp vardagsrummet lite som så sakteliga håller på att förvandlas till ett riktigt hemtrevligt, mysigt rum sin enorma yta till trots. Vi bor i en gammal skola och vårat vardagsrum är på inte mindre än 75 kvm. D v s som en normalstor 3:a i yta ungefär. Vi har inte velat dela av rummet eftersom en utav väggarna pryds utav en tegelvägg med öppen spis (som dock inte är så öppen eftersom det är en värmekasett istoppad) och det känns som om det skulle bli väldigt konstigt att dela av rummet. Renoveringen utav rummet påbörjades för över två år sedan, d v s innan vi gifte oss. Det var ett medvetet beslut eftersom vi då kunde använda rummet som festlokal utan att vara rädd om golvet. Under årens lopp har vi målat och tapetserat väggar lagt nytt golv med vattenburen golvvärme under och så till sist bytt ut alla fönster och det är verkligen ett riktigt stort lyft för hela huset (vi bytte ut samtliga 10 stora fönster på nedervåningen i ett svep, det finns tre till fönster som behöver bytas ut på nedervåningen samt ett gäng på ovanvåningen också). När vi gifte oss önskade vi oss i första hand bidrag till lite inredning och fick så generöst med bidrag att vi faktiskt kunde byta ut hela soffgruppen och även köpa oss en liten "clubfåtöljhörna". Det vi dock har saknat ända sedan vi flyttade in i huset har varit en riktigt bra TV-möbel. Med en stor omgång tur "snubblade" jag dock över den ultimata tv-möblen för oss på Mio för några veckor sedan. Eftersom vi har så stort så ville vi ha något som tog lite plats och inte blev "fjuttigt" mot en utav väggarna. Vi har inrett vardagsrummet i beige/bruna toner samt att jag undan för undan har lagt till lite varmröda/orange/gulorange toner i form av gardiner och en himla massa ljuslyktor. Möblerna är genomgående i ek samt mörkt brunt skinn. Sugna på att se rummet? Jo, här kommer faktiskt lite bilder, men de är inte tiptop. Tyvärr tar blixten bort en del av det mysiga, murriga i rummet, men ni får hålla tillgodo med vad som bjuds.


Tv-möbeln kanske inte ser så märkvärdig ut i ek och frostat glas, men den passar oss aldeles utmärkt. Det är gediget trä rakt igenom och enheterna var riktigt tunga. Jag orkade inte hjälpa mannen att marklyfta det hela så han har fått be om hjälp från annat håll. Och det är så himla skönt att kunna gömma undan alla cd-skivor, filmer och apparater. Visst det finns några synliga kablar under bänken, men de är inte många.


TV-enheten ur en annan vinkel. Här har jag också fått med våran fina taklampa. Lampan är cremefärgad med sobert mönster och ser kanske inte mycket ut för världen på en bild, men live gör den sig riktigt bra i vårat stora rum. Och jag lovar, vi har letat. Letat som galningar efter så stor lampa som bara är möjligt *skratt*. Eftersom den skulle hänga mitt i rummet ville vi ha något rejält som inte försvinner på den stora ytan. Den här lampan är 60 cm i diameter och 50 cm hög. Enkel, men snygg, vilket är ungefär våran genomgående tanke i rummet.Gardinerna är faktiskt en rolig grej. Gardiner är ungefär det värsta jag vet att sy. Allra helst paneler. Och ok Simon & Thomas skulle antagligen få dåndimpen om de såg vårat vardagsrum med panelgardiner som slutar 40 cm ovanför golvytan. Men jag bryr mig inte *skratt*. Jag tycker det känns ok att ha gardinerna så i alla fall. Och de är billiga 79 kr/2-pack inhandlade på Bauhaus. Och faktum är att exakt samma gardiner hänger i vårat kök. Rummen är helt olika i utförande och färg, men gardinerna gör sig otroligt bra i båda rummen.


Anledningen till att det är lite extra fokus på denna ljuskällan är för att det är min present från pappsen & mammsen. Tänk, jag har långa suktat efter något liknande och nu har jag två. En i köket och så denna på tegelväggen i vardagsrummet. Den här är finast! Och ovanför kan ni se lite ljuslyktor i mitt färgtema för rummet.


Och samma vägg som ovan fotade utan blixt. Det är alltså så här mysigt det ser ut nu ikväll när vi har lyktorna tända. Det finns så mkt ljuslyktor i rummet (hänger ett gäng i varje hörn utav rummet för att mjuka upp det) så jag skulle nog kunna värma upp rummet m h a värmeljusen i dem ;-)


Den här hörnan är än så länge ganska tom. Men min tanke är att "hålorna" skall få en annan färg, d v s samma färg som väggarna i vardagsrummet. Just nu är det ngn gråaktig trist ton och jag vill i stället ha den varmbeiga ljusare tonen vi har på väggarna i övriga rummet (även den något förvrängd på bilderna utav blixten). Sedan skall framför allt det här hörnet och den högra delen utav tv-möbeln få ge plats åt en hel del gröna växter.


Rummets/husets enda gröna växt just nu *skäms*. Jag är enormt dålig med växter, har absolut inga gröna fingrar och inget som helst intresse i växter. Men lite, eller ganska mkt grönt behöver in i bl a vardagsrummet. Så det kommer bli nästa "projekt". Hörnan ovan är våran lilla "orientaliskinspirerade" hörna. Myyyyysigt! Det började med att jag fick de fina stående ljuslyktorna från min bästa väninna *kram*. Sedan hittade jag de hängande i samma stil hos Rum o interiör och kunde inte låta bli dem. Sedan samlades allt i en enda hörna.


Våran lilla "lovecorner". Temat är: Kärlek! Ett fint hängande smideshjärta, vårat uppförstorade bröllopsfoto samt albumet med alla samlade bilder från fotografen. Ett smideshjärta med röda glaslyktor. Värme, omtanke, kärlek...


En liten closeup på bröllopsfotografiet. Jag älskar verkligen den här bilden. Fotografen har fångat oss i ett innerligt, kärleksfullt ögonkast. Bilden utstrålar verkligen värme och kärlek, precis de känslorna vi hade den dagen och fortfarande har för varandra. Och tillsammans med graviditeterna med mina barn så är det här ett utav de ögonblick/tillfällen där jag känner mig som allra vackrast. Och just den där dagen mådde jag bra, trots att depressionen även där var en nära följeslagare. Trots att jag faktiskt redan då mådde ganska dåligt om än inte hela tiden.