Gott Nytt År!

önskar jag och min familj er; alla läsare, medbloggare, vänner, släkt! Nu blir det ingen mer sömnad bloggad det här året ;-) men det föregående har ju varit ganska så innehållsrikt.


Trötta ligan med fokus på TV-skärmen.

Jag hoppas att alla medbloggande sömnadsvänner får ett godd nytt sömnadsår med många roliga möten i såväl cyberrymd som IRL. Mitt nästa projekt är inte "bestämt" men jag har fortfarande mängder med plagg tillklippta. massor med idéer och framför allt två nya maskiner att lära känna. Många varma kramar från mig.

Flera byxor...

har det blitt idag. Byxorna som syddes igår kväll åkte på minstingen och var, precis som jag misstänkte, galet stora. SÅ jag märkte om dem och så fick mellankillen prova istället och se så bra det blev:


Fast jag tycker att de är lite väl pösiga över rumpan till och med på honom. Lite mer slimmat hade inte gjort något. Och jag fick helt enkelt inse dessutom att minstingen fortfarande drar stl 86 på längden, men behöver lite vidare brallor (han har knubbat på sig en del) så jodå, dagens byxor är sydda i stl 86. Så, när man inte blir nöjd med ett mönster (varför är Ottobres mönster så konstiga/stora/olika i storlek för?) så får man ta saken i egna händer. Och då jag inte hade ro att vänta så hann jag faktiskt både rita & klippa till mänster, samt sy en prototypbyxa till minstingen. Och den här gången blev jag nöjd, så nöjd så jag nu senare under kvällen t o m har gett mig på att sy en fodrad snyggbyxa till lilleman. När jag gjorde mönstret denna gång så utgick jag från min vanliga muddbyxa, men ökade på vidden i ytterkanterna med mellan 1-2 cm på olika delar utav byxan. Därefter klippte jag isär mönstret lodrätt på mitten så jag fick två halvor en framdel och en bakdel. Sedan justerade jag ovankanten med hjälp utifrån gårdagens Ottobremönster och kortade måtten en del så midjan inte skulle bli så hiskeligt hög. Jag behöll alla detaljer, men har som sagt fått arbeta om mönstret en hel del, så snart kan jag nog kalla det för mitt ;-) eftersom fickor är just fickor och kan varieras i det oändliga. Resultatet av prototypbyxan (som är väldans välsydd och som jag också är grymt nöjd med nu när den verkligen satt som den skulle) kan ni se här: 
Framsidan med detaljbilder: tyget är inhandlat på en liten lokal butik som heter "Sy och Sticka". De har just inga trikåtyger alls, men en hel del tyger till gardiner etc. Detta tyg och ett annat föll jag för när de hade några billiga metervaror. Minns jag rätt så kostade tyger 30 kr/m och det påminner lite om tunnare jeanstyg eller ett riktigt stadigt bomullstyg. Med andra ord är prototypbyxan riktigt billig. Totalt inkl mudd skulle jag tro att summan slutar på sådär 25 kr *skratt* (det går ju åt ca 1/8 av en meter mudd till byxor i stl 86). Nu kommer lite bilder på baksidan:

Och så till "grande finale" fodrad snyggbyxa. Tyget till dessa byxor har jag också inhandlat billigt p g a ett vävfel mitt på (en stuvbit om ca en meter, tror jag gav 40 kr eller liknande, absolut inte mer i alla fall) men när man syr småbyxor är ju inte det något som helst problem. Tyget är kritstrecksrandigt med schysst lyster, lite strechigt och kändes tyvärr ganska syntetiskt och därför valde jag att fodra dem med ett tunnt härligt bomullstyg. Det blir lillemans nyårsbyxor. Hur man fodrar ett par byxor har jag tidigare beskrivit här.
Fickorna frampå fick samma tyg som det invändiga fodret. Tyckte det mjukade upp intrycket av byxan lite och gav en cool avbrytande effekt. Muddarna fick bli benvita denna gång (får se hur länge de ser ut så dock). Stickningarna blev silvergrå för att inte bryta av för mycket mot intrycket i övrigt. Skillnaden mot mina vanliga muddbyxor som jag syr i mjuka tyger är att dessa är ganska rejält breddade i benen vilket gör dem ännu puffigare och härligare. Nu kommer lite bilder på baksidan också:
Och jag är som sagt grymt nöjd med sömnaden de senaste två dagarna (det ÄR verkligen kul att sy med lite mer detaljer, skulle bara vilja hinna så mkt mer än vad jag kommer göra de närmaste dagarna) så förlåt om jag tjatar *skratt*, men jag brukar ju inte direkt skryta annars. Men det är så skoj när det blir precis som man har tänkt sig, eller kanske t o m bättre. Vill avsluta detta inlägg med en så go bild på mina vildar:

Med avbrott från snabba projekt...

så kan slutresultatet bli så här:


Jag konstaterade idag att de byxor som syddes i jeanstyg till minstingen för ett tag sedan numera börjar bli aldeles för tighta (han äter som en häst och börjar bli en stadig bit *ler*) och snart inte har så mycket puff i bensluten heller. Så jag beslutade mig för att det var dags att prova att sy byxor i stl 92. Sagt och gjort, fram med mitt vanliga muddbyxmönster. MEN, jag ville ha mer detaljer denna gång, lite mer att bita i och lite tuffare stuk på byxan. Då är Ottobre oftast bra att utgå ifrån. Jag hittade ett mönster ut nummer 1/2006 (nr 6 "Pojkbyxa") men har fått rita av det i stl 80 på längden och 92 på bredden (funderar dock på om det kommer bli för stort även på bredden, men det återstår att se imorgon). Fick dessutom korta av besparingarna med 2 cm på längden för att byxan inte skulle bli för hög, mudden skulle ju liksom på också. Och så himla långsamt projekt blev det ju inte eg, för från att ha dragit första strecket på mönstervliesen till att ha sytt sista detaljen - storlekslappen så tog det ganska precis 3 timmar med lite avbrott dessutom. Så jag känner mig helnöjd och är grymt sugen på några fler liknande projekt framöver. Har ju inhandlat lite schysst fleece som jag inte bloggat om ännu, som jag vill göra varsinn jacka utav till grabbarna bus.

Nåväl, byxan har alltså detaljer i form av två sidfickor, två bakfickor, besparingar och i stället för resårlinning och resår i benslut ville jag alltså toppa det hela med att avsluta med muddar (ja, jag älskar muddbyxor). Är väldans nyfiken på hur de kommer sitta på imorgon. Tyget är en stuv i lite strechigt tjockare bomullstyg som är inhandlat på en liten tygbutik i Katrineholm för någon nätt liten summa (tror det var typ 40 kr eller ngt liknande). Hade eg velat ha orange muddar till, men jag inväntar muddleverans från S&S, det börjar eka tomt här! Så jag fick helt enkelt ta vad som fanns och tyckte då sandfärgad mudd blev snyggast. Nu skall ni få se lite mer detaljer. Och idag skall jag erkänna att jag känner mig väldans nöjd med sömnaden, dock kan säkert mönstret som sagt förbättras.     
Till och med detaljer och stickningar blev över förväntan. Hmmm, undrar vad jag skall hugga in på för projekt här näst ;-)